Power BI räjäyttää Dynamics CRM:n raportointi- ja analysointimahdollisuudet?

Mikä Power BI?
Microsoft julkaisi tänä vuonna uuden Power BI -palvelunsa käyttöön Yhdysvaltojen ulkopuolella. Tarkoituksena on tuoda yksinkertainen ja helppokäyttöinen BI-ratkaisu käyttäen yrityksissä jo olevaa teknologiaa ja osaamista (Microsoft Excel).

PowerBIExcel Logo

Tässä lyhyt esittelyvideo Power BI -verkkopalvelusta:

Dynamics CRM:n nykyiset raportointimahdollisuudet ovat tiedettävästi puutteelliset. Tarkemmat kustomoidut tai ohjelmalliset raportit ovat usein suuren työn takana ja siten kalliita tuottaa.

 

Power query sourcesRatkaisuna tähän ongelmaan Microsoft on laajentanut jo laajasti yritysten raportoinnissa jo käytössä olevan MS Excelin toiminnallisuuksia. Power BI koostuu viidestä osa-alueesta: Exel-liitännäiset Power Query, Power Pivot, Power View. Tämän lisäksi on erillinen Power BI Designer ohjelma, sekä Power BI -verkkopalvelu.

Power Queryllä haetaan tieto Exceliin, oli se sitten tallessa tietokannassa, Excel taulukossa tai MS Dynamics CRM -järjestelmässä. Power Query mahdollistaa useasta lähteestä saadun tiedon helpon tuonnin yhteen ympäristöön valikoiden juuri ne tiedot jotka kustakin lähteestä haluat. Power Queryllä voidaan myös käyttää mitä tahansa taulukko-muodossa olevaa dataa mistä tahansa verkosta. Juuri tämä tietolähderiippumattomuus on yksi palvelun suurimmista plussista.

Kun kaikki raporttiin vaikuttavat tiedot ovat yhdessä ympäristössä, voidaan luoda ja hioa datamalli kuntoon taulukoiden tietojen välille Power Pivotissa.

Kun datamalli on kunnossa käytetään Power Viewiä datan visualisointiin. Käytössä on monia erilaisia kaavioita joita ei normaalista Dynamics CRM-raportoinnista löydy. Tulosjoukon voi halutessaan näyttää myös kartalla mikäli data on sidottu esim. kaupunki kenttään:

Power BI raportit CRM:ssä

Power BI:llä tuotetut raportit ovat mahdollista tuoda CRM:n koontinäytölle iFramen sisällä. Tämä suoritetaan kuitenkin luomalla Excelillä ensin PowerView-raportti, jonka jälkeen julkaistaan raportti SharePoint-palvelussa. Sitten iFramella viitataan kyseiseen esiintymään SharePointissa. Muita tapoja Power BI -raporttien tuomiseen CRM:n puolelle ei meillä ole tällä hetkellä tiedossa.

Meidän huomioita Power BI:stä

Yksinkertaiset raportit onnistuvat Power BI:llä käden käänteessä.

On hyvä kuitenkin huomata että Power BI:n edistyneempi käyttö Dynamics CRM:n kanssa vaatii syvempää tietämystä Dynamics CRM:n kenttien arvoihin liittyen. Ja huomattava osa raportin tuottamiseen menevästä ajasta menee juurikin haluttujen kenttien ja niiden sisältämien arvojen määrittelyyn. Suuressa osassa verkosta löytyvistä oppaista on tämän vaiheen yli hypätty tai käsitellään huomattavasti yksinkertaistettua dataa. Todellisuudessa raportoinnin kaikkia tarpeita vastaava datamalli on pitkän työn takana. Bonuksena on kuitenkin se että kun datamalli on kerran luotu, niin tehdyt raportit pysyvät ajan tasalla, eikä samaa raporttia siten tarvitse useaan otteeseen tuottaa. Alusta mahdollistaa tietolähteisiin liittyvän ajoitetun tai käsin käynnistettävän päivityksen. Tällä tavoin raportit pysyvät aina ajan tasalla.

power BI päivitys

 

Aikaa varten ei ole raporteissa omaa taulua vakiona, joka on minusta suuri puute. Mikäli haluaa tarkastella haluttua aikaväliä esim. kuukausitasolla, niin täytyy ajan tietokantataulu erikseen tuottaa Custom Power Queryllä. Tähän löytyy onneksi ohjeet pienellä googlettamisella.

Suurin hyöty Power BI:stä on siinä tapauksessa kun haluat käyttää raportoinnissa tietoja useasta lähteestä käyttäen esim. Käytät CRM -tietoja pohjana ja haluat lisätä raportointiin ulottuvuuksia erillisistä Excel-tiedostosta, tai muusta vastaavasta ulkoisesta lähteestä.

Microsoft on tuotekokonaisuudellaan tehnyt tämän tarpeen täyttämisen suoraviivaiseksi ja nopeasti opittavaksi prosessiksi.

 

Räjähtikö Dynamics CRM:n raportointimahdollisuudet?

Dynamics CRM omaa jo entuudestaan todella näppärän käyttöliittymän raporttien luontiin. Tästä syystä emme näe että raportointimahdollisuudet olisivat varsinaisesti “räjähtäneet”. Power BI tuo kuitenkin toivotun ja tervetulleen lisän jo toimivaan kokonaisuuteen. Tuotteen tuomat raportoinnin työkalut säästävät aikaa ja monipuolistavat erilaisten tietolähteiden käyttöä varsinkin yrityksissä joissa raporttia kaivataan useista tietolähteistä yhdistelemällä tietoja. Idea tuoda kaikki tarvittavat raportit lajiteltuna kaikista järjestelmistä yhdelle alustalle helposti muokattavaksi ja tarkasteltavaksi toimii ja on varmasti hyödyllinen ottaa käyttöön monessa yrityksessä.

Power BI antaa yrityksellesi ruutia ja sytytyslangan raportoinnin ja analysoinnin tukemisen. Sytyttäminen ja varsinainen raportoinnin mahdollisuuksien räjäyttäminen jää yrityksen itsensä vastuulle. Tunne tarpeesi, valitse Fenix kumppaniksesi ja anna paukkua!

 

 

 Jäikö sinulle kysyttävää? Kuinka voisimme auttaa sinua?fenix-solutions

Keskustele kanssamme twitterissä: https://twitter.com/FenixCRM

Seuraa meitä LinkedIn:ssä: https://www.linkedin.com/company/fenix-solutions-oy